Pečená hovězí žebra s chilli

//Pečená hovězí žebra s chilli

Pečená hovězí žebra s chilli

Co budeme potřebovat?

  • hovězí žebra (dlouhá asi 12 cm – 1,75 kg)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového olej
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 40 g celeru
  • 1 nakrájené rajče
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 1 litr silného hovězího vývaru
  • 1 lžíce medu
  • 1 červená chilli paprička dle chuti a nálady
  • 30 g másla

Jak na to?

  1. Nakrájejte česnek na plátky, přidejte tymián, olivový olej, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Do vzniklé marinády naložte hovězí žebra a dejte do ledničky na několik hodin odležet.
  2. Předehřejte troubu na 110 stupňů. Žebra vyjměte z marinády a oberte z nich česnek a tymián (při smažení byste je spálili, ale nevyhazujte je). V hlubší pánvi pozvolna opečte žebra, nejprve kostí nahoru a pak ze všech stran, až zhnědnou. Opečená žebra vložte do pekáče.
  3. Nakrájejte cibuli, mrkev a celer na kostky. V tuku, který pustila žebra, zeleninu orestujte, až lehce zhnědne – na důkladném orestování zeleniny závisí finální barva omáčky. Přidejte nakrájené rajče nebo sterilovaná rajčata (150 g), česnek a tymián z marinování žeber, zalijte červeným vínem a hovězím vývarem. Vše krátce povařte a potom omáčkou zalijte žebra v pekáči. Přikryjte poklicí nebo hliníkovou fólií.
  4. Zakrytý pekáč dejte do předehřáté trouby a nechte zvolna dusit doměkka, trvá to přibližně 10–11 hodin podle kvality žeber.
  5. Upečená žebra vyjměte z pekáče a šťávu přeceďte přes hrubé síto, zbytky zeleniny propasírujte (protlačte přes síto) pomocí lžíce nebo naběračky. Přidejte med, na drobné nudličky nakrájené chilli papričky a máslo. Jakmile se máslo i med rozpustí, přelijte omáčkou žebra a můžete jíst.

 

 

2017-08-21T14:29:02+00:00 By |Categories: Recepty|Tags: , , , , |1 komentář

Jeden komentář

  1. Dagmar Vašáková 21.1.2017 v 19:18 - Odpovědět

    Luxusní!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Dlouho jsem nic lepšího nejedla! Trvá to vaření dost dlouho, ale výsledek je ůžasný!
    Dagmar

Napsat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.