Stupnice pálivosti chilli papriček SHU Jak se měří pálivost feferonek?

Co je SHU, capsaicin nebo Scovilleho stupnice?


Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin [kapsaicin]. Tato látka dráždí  receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení.  K měření pálivosti se používá tzv. Scovilleho stupnice, která je pojmenována po Wilburu L. Scovillem, americkém chemikovi, který v roce 1912 zveřejnil metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. K měření dle tohoto testu je potřebná paprika, voda a cukr. Paprika se smíchá s vodou a cukrem a následně se ochutná. Pokud roztok pálí, naředí se vodou a opět ochutná. Tento proces se opakuje až do stavu, kdy roztok nepálí. Stupeň naředění tak odpovídá příslušnému číslu SHU (kolikrát musí být roztok naředěn, aby kapsaicin nebyl detekován chutí).

Příklad:

Sladká paprika neobsahuje žádný capsaicin tak na Scovilleho stupnici má hodnotu 0 (paprika je celá, neředěná a nepálí). Naproti tomu např. paprička habanero má pálivost cca 400 000 SHU, z čehož plyne, že roztok musí být 400 000 krát ředěn vodou, než je capsaicin nedetekovatelný. 16 Scovilleho jednotek odpovídá množství kapsaicinu naředěného 1 k miliónu, proto nejvyšší možná dosažená hodnota – pro čistý 100% kapsaicin – dosahuje 16 milionů SHU. Největší slabinou Scovilleho organoleptického testu je jeho nepřesnost zapříčiněná lidským prvkem.

Počet SHU pro různé odrůdy paprik

Naměřené hodnoty SHU se mohou lišit v závislosti na odrůdě, podnebí nebo i půdě a údaje v následující tabulce přibližný rozsah pálivosti vybraných odrůd chilli papriček.

SHU-stupnice-palivosti-chilli-papricek



2 Responses to Stupnice pálivosti chilli papriček SHU

  1. Just like you and me, if I’m walking I can easily walk for an hour.
    This progress in design concept is changing how we treat our living spaces.

    We could not help notice the lush green abundant forests around
    us that were simply awesome.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to Top