Výborná mexická polévka

Úvodní stránka/Recepty/Výborná mexická polévka

Výborná mexická polévka

Co budeme potřebovat?

  • 425 ml fazolí  (1 konzerva)
  • 425 ml kukuřice (1 konzerva)
  • 425 ml sekaných loupaných rajčat (1 konzerva)
  • 50 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 1 střední cibule (cca 150 g)
  • 1 litr drůbežího vývaru
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 10 g másla (1 čajová lžička)
  • 1 čajová lžička koriandru
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • pálivé papričky (jalapeños) nebo mleté chilli
  • čerstvý koriandr, zakysaná smetana, tortila – na ozdobu, nemusí být

Jak na to?

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, fazole a kukuřici slijeme přes cedník a necháme okapat. Jalapeños zbavíme jadérek a nakrájíme na proužky.
  2. Ze zcezených fazolí i kukuřice odebereme 2 polévkové lžíce a odložíme, použijeme v závěru vaření a při servírování.
  3. Pokud nemáme drůbeží vývar, tak povaříme kostku bujonu v 1 litru vody.
  4. V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo.
  5. Přidáme cibuli a na mírném ohni necháme za občasného míchání zesklovatět.
  6. Přisypeme pokrájené jalapeños. Množství volíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout. Pro lehce pikantní chuť postačí půlka jedné papričky.
  7. Okořeníme koriandrem, promícháme a přidáme zcezenou kukuřici a fazole. Necháme 4 – 5 minut osmahnout.
  8. Na řadu přijde rajčatový protlak. Vmícháme ho do základu v hrnci a ještě přibližně 20 vteřin restujeme. Osolíme, opepříme a nalijeme celý obsah konzervy se sekanými loupanými rajčaty. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a zakryté poklicí na mírném ohni 15 minut povaříme.
  9. Odstavíme ze sporáku a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme.
  10. Přidáme polovinu z odložených fazolí a kukuřice, druhou půlku ponecháme na ozdobu při servírování. Zakryjeme poklicí a před podáváním necháme pět minut rozležet. Už nevaříme.

Mezitím můžeme připravit tortily. Placku zastříkneme olivovým olejem a opečeme na pánvi. Nakrájíme na plátky. Podáváme s kousky opečené tortily, čerstvými lístky koriandru, do každé porce přidáme malé množství fazolí, kukuřice a pro milovníky ostrého posypeme na kolečka pokrájenými jalapeños. Dobrou chuť 🙂

2017-03-26T16:14:44+00:00 By |Categories: Recepty|Tags: , , , |0 komentářů

Napsat komentář