Jak poznám, kdy začít sklízet feferonky a jiné chilli papričky?

Když mají papričky barvu, kterou mají podle odrůdy mít, můžeme začít se sklizní. Aby jste měli jistotu, že jsou papričky opravu zralé, zkuste ji zmáčknout. Stěny zralé papričky pruží. Pokud mají tendenci spíše prasknout, nechte je ještě dozrát.

Jalapeno, jako všechny papriky se sklízejí buď v tzv. technické zralosti (zelené), nebo botanické zralosti (červené). K jídlu můžeš tedy používat jak zelené lusky, tak i červené. Jsou-li v botanické zralosti mají více cukrů a aromatických látek, ale také kapsaicinu. Musíš se rozhodnout, co preferuješ. Z těch plně vyzrálých taky můžeš mít semínka. Nejlepší bude, když tu zelenou vyzkoušíš – na někoho ta zelená stačí .

Pokud před sklizní omezíme zalévání, docílíme tím větší finální pálivosti.

Pokud papričky nejsou dozrálé a pěstujete v květináči, je potřeba rostlinu přenést domů a nechat na světle plody dozrát.

Při sklizni extrémně pálivých chilli doporučujeme používat rukavice.