Vliv na to kdy zasadit chilli semena mají místní klimatické podmínky, zejména teploty a přirozené světlo, to bude určovat startovní čas. Výsadbu uvnitř začínáme 4 až 6 týdnů před posledním mrazem. V Čechách je to obvykle na začátku února do poloviny března. Většina odrůd roste nejméně 6 až 9 měsíců až do dozrání plodů.
Vitalita osiva
Chcete-li zvýšit své šance na růst zdravých sazenic, před výsevem je zkontrolujte.
Měli byste se zbavit všech, které jsou deformované, popraskané nebo jinak zbarvené. Tmavá skvrna může znamenat příznak choroby.
Vysazujte jen ty nejkvalitnější, největší, ty s nejlepším genetickým potenciálem. Ty, které získáte nejlépe z nějaké osvědčené společnosti „seed banky“, jež se tímto po mnoho let zabývá.
Testování klíčení
Testování klíčení je užitečná metoda kontroly životaschopnosti nově zakoupených nebo uskladněných semen. Před provedením testu klíčení se pokuste zjistit nějaké informace, požadavky na klíčivost a její dobu u pěstovaných odrůd. Některé odrůdy, jako např. ‚Habanero‘ a ‚Tepin‘, můžou klíčit až 6 týdnů.
Chcete-li provést test klíčení, dejte nejlépe deset semen (čím více, tím přesnější měření) na navlhčený ubrousek, který přikryjte dalším. Udržujte konstantní teplotu, nejlépe někde u „topení“. Vyčkávejte a zapisujte, kdy které vyklíčilo. Tím zjistíte, zda semena, která máte, jsou ještě použitelná, nebo na vyhození.
Zlepšení klíčení
Firmy a pěstitelé chilli osiva používají různé techniky ve snaze o zvýšení klíčivosti. Mezi nejčastější patří fyzikální skarifikace a chemické namáčení. Fyzikální skarifikace je odstranění části nebo celé tenké vrstvy vnějšího pláště osiva. To lze provést buď ostrým nožem, nebo kusem brusného papíru.
Chemická skarifikace (máčení). Dochází k narušení obalu osiva a tím podpoření klíčivosti. Používá se např. kyselina gibberelová (GA3) nebo slabý čaj, a také holubí trus.
Vlhkost
Důležité je, aby půda byla vlhká, nikoliv mokrá (to podporuje různé plísně a semena začnou hnít). To samé platí při pěstování ve skleníku nebo pařníku. V pařníku se nám vlhkost usazuje na vnitřních stěnách, z toho plyne, že si nejdříve raději vlhkost změřte a potom teprve zavlažujte postřikem na list. Pokud bude vlhkost vyšší, začnou Vám uhnívat listy a může se i stát, že chytnou hnilobu plody.
Teplota půdy
Chilli rostliny, stejně jako jejich genetičtí bratranci rajčata, jsou teplomilné. To znamená, že stejně jako potřebují vlhké prostředí, semena potřebují i dostatek tepla, aby se probudila z vegetačního klidu. Ve vegetačním klidu mají semena vestavěný mechanismus přežití, který zabraňuje klíčení v chladných podmínkách, které by následně zabily mladé sazenice.
Nicméně i za optimálních podmínek může být proces klíčení pomalý a nepravidelný a značně se lišit v rámci jednotlivých druhů.
Tropické odrůdy rodu Chinense mívají nejdelší dobu klíčení (mnohdy až na 6 týdnů) a vyšší požadavky na teplotu půdy (24 – 32°C). Na druhou stranu, semena rodu Annuum mají mnohem slabší stupeň vegetačního klidu a budou klíčit rychleji i při nižších teplotách (10 – 24°C).
Bez ohledu na druh bychom měli udržovat teplotu v rozmezí od 24 do 32°C, optimální se odhaduje na zhruba 29°C. Světlo není pro klíčení důležité.
Pěstební médium
Rašelina, hlína, kompost, perlit (forma sopečného popela), vermikulit (slídy), kostky minerální vlny a hydroponické roztoky jsou všechna běžně používaná média. Takže co je nejlepší?
Mnoho zkušených pěstitelů říká, že hydroponie je nejlepší způsob pěstování chilli. Ovšem půda je pro začátečníka levná a nejjednodušší. Pěstujeme tedy v lehké, dobře odvodněné půdě s pH, které se pohybuje kolem 6 (mírně kyselá). Kořeny mladé rostliny potřebují také vzduch, stejně jako dostatek tepla a vlhkosti. Přídavek perlitu či vermikulitu do sterilní půdní směsi pomáhá zastavit zhutnění půdy a zlepšuje provzdušnění. Při klíčení semen byste se měli vyhnout směsím, které jsou bohaté na přidané soli, kostní moučku nebo jiná hnojiva, protože mohou spálit mladé rostlinky.
Napsat komentář