Většina druhů feferonek a chilli papriček pochází z tropických oblastí a proto je důležité, abychom jim zajistili těchto pár věcí:

světlo
Feferonky a chilli papričky potřebují dostatek světla – čím více, tím lípe. Čím více slunce, tím chutnějsí plody. Rostliny se snažíme umísťovat na místo, kde svítí slunce pokud možno co nejvíce a co nejdéle. Chilli papričky můžete pěstovat po celý rok doma, nebo od jara do podzimu venku. Do doby, než rosliny můžeme vysadit ven či přenést na balkón či zahrádku, je dobré je mít na teplém a slunném místě, nebo pod umělým osvětlením. Po přenesení či vysazení chilli papriček ven si davejte pozor, ať rostliny nespálíte příliš pálícím sluncem, častá začátečnická chyba! Rostliny dejte nejdrive do polostínu či použijte clonu, ať si pomalu zvykají na přímé sluneční záření. Spálené rostliny potřebují delší čas na regeneraci.

teplo
Chilli papričky a feferonky vyžadují též dostatek tepla. Optimální teplota pro pěstování chilli papriček je 25 – 40 °C. Ven je sadíme, až když je venku teplota přes den minimálně 15 °C, ideální je skleník či fóliovník, ale de to i bez toho. Do té doby je máme doma na slunném a teplém místě u okna či na parapetu nebo pod umělým osvětlením. Doma na teplém a slunném místě vám budou papričky plodit po celý rok, venku mají vetšinou dvě velké sklizně, jednu menší v létě a pak obrovskou na podzim, ale je to dle odrůdy, některé modely dozrávají postupně a plodí po celý rok. Rostliny venku plodí až do prvních mrazíků.
Pokud máte papričky v květinači, přeneste rostlinu na zimu z venku domů, nechejte zazimovat stejne jako muškáty a další rok na jaro muže rostlina opět ven. Výhodou je větší a dřívější sklizeň druhý rok, protože rostlina si přes zimu odpočne a na jaro, jelikož má dostatek kořenů a energie, obrazí velmi rychle.


půda
Chilli papričky i feferonky mají rády ZÁSADITOU půdu bohatou na živiny, která musí být hlavně nadýchaná, vzdušná!!! Rozhodně ne rašelina, ta má nízké ph – je příliš kyselá! Ideální ph substrátu je mezi 6-7. Substrát by měl být hlavně vzdušný, je dobré jej namíchat třeba s perlitem nebo s kokosem nebo s obojím, substrát je pak krásně nadýchaný, rychleji prosychá, kořeny lépe dýchají – kořeny potřebují dostatek kyslíku, po zalití půda ztěžkne, umačkne se a kořeny se v ní dusí! Kokos rychle vysychá a po zalití krasně nabobtná a provzdušní se. Nejlíp je použít nějaký sterilní nadýchaný substrát, třeba z growshopu, ten je už namíchaný s perlitem či kokosem a bio hnojivy a nemusite tak řešit hnojení na pár týdnů a hlavně častý problem se škůdci(svilušky, třásněnky, …)

RADY, TIPY, ZÁKLADNÍ PROBLÉMY A ZAČÁTEČNICKÉ CHYBY PŘI PĚSTOVÁNÍ FEFERONEK A CHILLI PAPRIČEK

Kdy přesadit?
Je důležité, aby rostlina neměla ani malý, ani příliš velký květináč. Přesazujeme, když je rostlina pěkně prokořeněná a je vidět, že potřebuje přesadit, půda už je vyčerpaná a hodně často vysychá, kvetináč je pro kytku už malý. Zbytečně velký květináč dlouho a špatně vysychá a zahnívají v něm kořeny! Taky čím sušší půda při dozrávání, tím pálivější plody, a o to tady de především! Na spodek květináče rozhodně drenáž, s ní nešetřit! Po každém přesazení doporučujeme použít jakýkoliv kořenový stimulátor, je bio a pomuže rostlině krásně prokořenit květináč během pár dnů. Rostlina se zbytečně netáhne do výšky a víc se pak větví. Během používání kořenového stimulátoru nikdy nepoužívat žádná další hnojiva! Čím nižší EC substrátu a zálivky, tím rostlina lépe zakořeňuje.

Hnojiva začínáme používat, až když je na rostlině poznat, že potřebuje přihnojit! Doporučujeme používat bio hnojiva, chilli papričky na ně líp reagují a jsou pro ně přirozenější, nejsou tak agresivní. Předejtete tak snadnému přehnojení či zasolení substrátu používáním klasických chemických hnojiv. Na začátek je lépe vždy volit třeba 1/5 dávku, než je udávaná na hnojivu a postupně opatrně zvyšovat. Musíme si uvědomit, že například takové habanera pocházející z Mexika tam rostou pomalu v písku bez jakýchkoliv živin, proto je hnojime opravdu opatrně.

Základním problémem bývá často přelívání a přehnojení.

Chilli papričky mají rády spíš suchou až jemně vlhkou půdu, nikdy ale ne mokrou či přelitou. Zalívejte minimalně, nejlip, když sou listy jemně povadlé, prolít a nechat zas proschnout. Pro rostlinu je lepší, když pořádně proschne, přinejhorším je opadne pár listů a uschne pár kořenu, a to zdravá rostlina během chilky nahradí novými. Přelitý květináč ale tak lehce nevysušite a s hnijícími kořeny se také nicmoc dělat nedá.

Pozor, někdy má rostlina zvadlé listy z přelití, nejlepší je potěžkat květináč a podle toho poznáte, zda je potřeba zalít, protože půda na povrchu květináče bývá často suchá, zatímco spodek květinače je ještě mokrý. Proto na spodek květináče vždy dostatečnou vrstvu drenáže!


Zalíváme vlažnou odstátou vodou, v létě nejlíp po ránu, na večer je půda a také kořeny papriček od slunce hodně rozpálené a chladnější zálivka bývá pro papričky zbytečný šok. Ideální ph zálivky je 6-6,5. Protože mají chilli papričky rády zásaditou půdu, je lepší, když je ph zálivky vyšší, než nižší, rozhodně nesrážet žádkou kyselinou.

Přehnojené rostliny je dobré pořádně prolít destilovanou vodou s enzymy. Enzymy klidně do každé zálivky!!! Pomáhají rostlině lépe střebávat živiny, lépe využít substrát, předcházejí přehnojení a zvyšují výnos.

Když žloutnou listy odspodu papričky a postupně odpadávají, má nedostatek dusíku, třeba opatrně přihnojit.

Když žloutnou a opadávají listy na celé rostlině, většinou je přelívaná.

Když světlají nové výhonky nebo horní část rostliny, je většinou špatné ph substrátu či zálivky, co má za příčinu to, že rostlina přestane přijímat z půdy některý pro ni důležitý prvek. Stačí zmeřit ph zálivky či to, co vám vyteče z květináče po zálivce a hned víte, na čem jste. Ph spíš vyšší, než nižší!

Extrémně tmavězelená barva a zkroucené listy značí přehnojení.