Co budeme potřebovat?
- hovězí žebra (dlouhá asi 12 cm – 1,75 kg)
- 4 stroužky česneku
- 4 větvičky čerstvého tymiánu
- 2 lžíce olivového olej
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
- 1 velká cibule
- 1 mrkev
- 40 g celeru
- 1 nakrájené rajče
- 500 ml suchého červeného vína
- 1 litr silného hovězího vývaru
- 1 lžíce medu
- 1 červená chilli paprička dle chuti a nálady
- 30 g másla
Jak na to?
- Nakrájejte česnek na plátky, přidejte tymián, olivový olej, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Do vzniklé marinády naložte hovězí žebra a dejte do ledničky na několik hodin odležet.
- Předehřejte troubu na 110 stupňů. Žebra vyjměte z marinády a oberte z nich česnek a tymián (při smažení byste je spálili, ale nevyhazujte je). V hlubší pánvi pozvolna opečte žebra, nejprve kostí nahoru a pak ze všech stran, až zhnědnou. Opečená žebra vložte do pekáče.
- Nakrájejte cibuli, mrkev a celer na kostky. V tuku, který pustila žebra, zeleninu orestujte, až lehce zhnědne – na důkladném orestování zeleniny závisí finální barva omáčky. Přidejte nakrájené rajče nebo sterilovaná rajčata (150 g), česnek a tymián z marinování žeber, zalijte červeným vínem a hovězím vývarem. Vše krátce povařte a potom omáčkou zalijte žebra v pekáči. Přikryjte poklicí nebo hliníkovou fólií.
- Zakrytý pekáč dejte do předehřáté trouby a nechte zvolna dusit doměkka, trvá to přibližně 10–11 hodin podle kvality žeber.
- Upečená žebra vyjměte z pekáče a šťávu přeceďte přes hrubé síto, zbytky zeleniny propasírujte (protlačte přes síto) pomocí lžíce nebo naběračky. Přidejte med, na drobné nudličky nakrájené chilli papričky a máslo. Jakmile se máslo i med rozpustí, přelijte omáčkou žebra a můžete jíst.
Luxusní!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dlouho jsem nic lepšího nejedla! Trvá to vaření dost dlouho, ale výsledek je ůžasný!
Dagmar