Co budeme potřebovat?

  • hovězí žebra (dlouhá asi 12 cm – 1,75 kg)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového olej
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 40 g celeru
  • 1 nakrájené rajče
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 1 litr silného hovězího vývaru
  • 1 lžíce medu
  • 1 červená chilli paprička dle chuti a nálady
  • 30 g másla

 


 

Jak na to?

  1. Nakrájejte česnek na plátky, přidejte tymián, olivový olej, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Do vzniklé marinády naložte hovězí žebra a dejte do ledničky na několik hodin odležet.
  2. Předehřejte troubu na 110 stupňů. Žebra vyjměte z marinády a oberte z nich česnek a tymián (při smažení byste je spálili, ale nevyhazujte je). V hlubší pánvi pozvolna opečte žebra, nejprve kostí nahoru a pak ze všech stran, až zhnědnou. Opečená žebra vložte do pekáče.
  3. Nakrájejte cibuli, mrkev a celer na kostky. V tuku, který pustila žebra, zeleninu orestujte, až lehce zhnědne – na důkladném orestování zeleniny závisí finální barva omáčky. Přidejte nakrájené rajče nebo sterilovaná rajčata (150 g), česnek a tymián z marinování žeber, zalijte červeným vínem a hovězím vývarem. Vše krátce povařte a potom omáčkou zalijte žebra v pekáči. Přikryjte poklicí nebo hliníkovou fólií.
  4. Zakrytý pekáč dejte do předehřáté trouby a nechte zvolna dusit doměkka, trvá to přibližně 10–11 hodin podle kvality žeber.
  5. Upečená žebra vyjměte z pekáče a šťávu přeceďte přes hrubé síto, zbytky zeleniny propasírujte (protlačte přes síto) pomocí lžíce nebo naběračky. Přidejte med, na drobné nudličky nakrájené chilli papričky a máslo. Jakmile se máslo i med rozpustí, přelijte omáčkou žebra a můžete jíst.