Co budeme potřebovat?

  • 70 g sádlo
  • 1 lžíce mletá paprika
  • 2 lžíce sušená majoránka
  • 2 ks cibule
  • 80 g hladká mouka
  • 600 g dršťky
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1,5 l silného vývaru
  • 5 stroužků česneku
  • petrželka
  • sůl
  • feferonka pro duchucení


Jak na to?

  1. Dršťky dobře vypereme v několika vodách (nejméně třikrát), nakrájíme na menší kousky (ne nadrobno) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pok vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit nejméně třikrát. Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout.
  2. Rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vývarem (případně použijeme vývar z drštěk) a necháme 30 minut provařit.
  3. Česnek prolisujeme do polévky. Přidáme sůl, pepř, kmín i rozemnutou majoránku.
  4. Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky a vše společně provaříme. Dobře provařenou polévku poznáme podle toho, že tuk vyplave na povrch.
  5. Dle chuti přidáme sušené nebo čerstvé feferonky.
  6. Hotovou dršťkovou polévku na talířích můžeme dozdobit čerstvou majoránkou nebo petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.