Co budeme potřebovat?
- 70 g sádlo
- 1 lžíce mletá paprika
- 2 lžíce sušená majoránka
- 2 ks cibule
- 80 g hladká mouka
- 600 g dršťky
- 1 lžička mletého pepře
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1,5 l silného vývaru
- 5 stroužků česneku
- petrželka
- sůl
- feferonka pro duchucení
Jak na to?
- Dršťky dobře vypereme v několika vodách (nejméně třikrát), nakrájíme na menší kousky (ne nadrobno) a vložíme do vlažné vody. Vodu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Pok vodu vylijeme a vyměníme za novou. Znovu uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Takto by se voda měla vyměnit nejméně třikrát. Poslední vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka. Pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout.
- Rozpustíme sádlo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, přidáme papriku a osmahneme ji. Jíšku zalijeme vývarem (případně použijeme vývar z drštěk) a necháme 30 minut provařit.
- Česnek prolisujeme do polévky. Přidáme sůl, pepř, kmín i rozemnutou majoránku.
- Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky a vše společně provaříme. Dobře provařenou polévku poznáme podle toho, že tuk vyplave na povrch.
- Dle chuti přidáme sušené nebo čerstvé feferonky.
- Hotovou dršťkovou polévku na talířích můžeme dozdobit čerstvou majoránkou nebo petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.
Napsat komentář