Co budeme potřebovat?
Nálev:
- 1,5 l vody
- 150 g cukru
- 0,5l 8 % octa
- 1 sáček Deko
- špetka soli
- špetka kmínu
Koření do jedné sklenice (0,7 l):
- 2 ks kuliček celého pepře
- 2 ks kuliček nového koření
- 0,5 ks bobkového listu
- dle chuti česneku
- dle chuti feferonky
Jak na to?
- Očištěné houby cca 5 minut předvaříme ve vroucí vodě (na 2 litry vody přidáme rovnou čajovou lžičku soli a kmínu)
- Připravíme si sladkokyselý nálev a to tak, že deko a cukr smícháme s vodou a octem a vše přivedeme k varu a ihned odstavíme
- Scedíme povařené houby a naplníme sklenice a zalijeme je lákem
- Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou (2 cm pod víčko sklenic)
- Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na 100 °C a sterilujeme cca 20 minut
- Po uplynutí předepsané doby sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru
- Necháme vychladnout
- Uložíme je v chladnu a temnu, občas je zkontrolujeme.
Napsat komentář