Co budeme potřebovat?

Nálev:

  • 1,5 l    vody
  • 150 g    cukru
  • 0,5l    8 % octa
  • 1 sáček Deko
  • špetka soli
  • špetka kmínu

Koření do jedné sklenice (0,7 l):

  • 2 ks    kuliček celého pepře
  • 2 ks    kuliček nového koření
  • 0,5 ks    bobkového listu
  • dle chuti česneku
  • dle chuti feferonky

 

Jak na to?

  1. Očištěné houby cca 5 minut předvaříme ve vroucí vodě (na 2 litry vody přidáme rovnou čajovou lžičku soli a kmínu)
  2. Připravíme si sladkokyselý nálev a to tak, že deko a cukr smícháme s vodou a octem a vše přivedeme k varu a ihned odstavíme
  3. Scedíme povařené houby a naplníme sklenice a zalijeme je lákem
  4. Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou (2 cm pod víčko sklenic)
  5. Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na 100 °C a sterilujeme cca 20 minut
  6. Po uplynutí předepsané doby sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru
  7. Necháme vychladnout
  8. Uložíme je v chladnu a temnu, občas je zkontrolujeme.